Историја »

ГРЦИЈА VS ГЕРМАНИЈА

ГРЦИЈА VS ГЕРМАНИЈА

Зошто некои се легенди, а некои обични смртници? Зошто Елвис, Дилан, Квин, Лед Зепелин, Копола, Пекинпо, Бетовен, Бени Хил и редица други се легенди? Е, затоа што она што го направиле оставило печат во

ПОВЕЌЕ »
Извињења Сребреници у име 154 Србина одсечених глава, широм Босне

Извињења Сребреници у име 154 Србина одсечених глава, широм Босне

Извињења Сребреници у име 154 Србина одсечених глава, широм Босне Извињавам вам се у име мог пријатеља Пера Макића којем је глава одсечена и набијена на виле. Извињавам вам се у име непознатог Србина

ПОВЕЌЕ »
ГАРВАНСКА ГОЛГОТА

ГАРВАНСКА ГОЛГОТА

2-ри март 1923, село Гарван – Македонија. Најусрово од страната на српската жандармерија и војска се отепани: Стое и Пане Љуљакови, Ефтим и Петруш Михови (татко и син), Стефко и Ефтим сарафови (браќа), Јобан

ПОВЕЌЕ »
МАКЕДОНСКА КЛЕТВА

МАКЕДОНСКА КЛЕТВА

Ќе плачете како путиња, ќе цмиздрите, ќе лелекате, со генерации ќе измеќарувате, ќе се самоубивате… Клетвите на МАКЕДОНСКИТЕ МАЈКИ ве стигна. Не се секирајте, најлошото уште не ви е дојдено. За предавството од СССР

ПОВЕЌЕ »
СРБОКОМУНИСТИЧКИ ТЕРОР

СРБОКОМУНИСТИЧКИ ТЕРОР

СРБОКОМУНИСТИЧКИ ТЕРОР 1 ТАШО АНГЕЛОВ- БРЛЕМЕТО ИЛИНДЕНЕЦ И УЧЕСНИК ВО МАРИБОРСКИОТ БУНТ 2 НЕГОВИОТ НАЈСТАР СИН ДИМКАТА А.ГАБЕРОТ ПОЛИТИЧКИ КОМЕСАР НА ТРЕТАТА ОПЕРАТИВНА ЗОНА ЗА МАКЕДОНИЈА УБИЕН ОД НЕГОВИТЕ СОБОРЦИ ПО НАРЕДБА НА СВЕТОЗАР

ПОВЕЌЕ »
Л‘ВОВ

Л‘ВОВ

Кога ги бројам годините, страв ме фаќа. Кај мене веќе не се работи за петолетки или декада, ами за полувековие. Шит! Пред 40 години, поточно пред 39 години и 6 месеци, III-7 класот од

ПОВЕЌЕ »
И У ПИЧКА ДА СЕ СОКРИЕШ ЌЕ ТЕ НАЈДАМ

И У ПИЧКА ДА СЕ СОКРИЕШ ЌЕ ТЕ НАЈДАМ

Искрено, кога ги гледам градоначалниците што се тркаат за наградата “Златна шајкача“, а газдите на ТВ куките за наградата “Златно наргиле“, ми се спровраќува. Ме радува податокот дека Македонија секогаш имала мажи. Мажишта, уште

ПОВЕЌЕ »
ЌОСЕТО

ЌОСЕТО

СПОМЕНИ НА АНДОН ЈАНЕВ-ЌОСЕТО ДЕЛЧЕВ МИ НАРЕДИ: УБИЈ ГО И ЗЕМИ МУ ГИ ПАРИТЕ! Kаква личност бил македонскиот револуционер Андон Лазов Јанев, познат како Ќосето, бездруго, најдобро се согледува од самите негови спомени се

ПОВЕЌЕ »
ЌОСЕТО

ЌОСЕТО

Андон Лазов Јанев, познат како Ќосето или Касапот, бил македонски револуционер, учесник во македонското револуционерно движење кон крајот на 19 и почетокот на 20 век. Својата дејност ја започнал како терорист на Македонската револуционерна

ПОВЕЌЕ »
БУЧКО НА РОБИЈА

БУЧКО НА РОБИЈА

Владо Бучковски со правосилна пресуда осуден е на 2 години затвор. Си заслужи. Влегува во историјата на Македонија како Премиер кој се испомоча и испокака во гаки бегајки од Струга, а сега и како

ПОВЕЌЕ »
UA-38420574-1