Историја »

СПОРЕДБА

СПОРЕДБА

Можно ли е воопшто да се направи споредба помеѓу ВМРО и СДСМ? Ако е можно, какви критериуми да се применат? Ако се историски, ќе видиме дека ВМРО сакаше наша држава, наша химна, пара, репрезентација…

ПОВЕЌЕ »
ЧЕНТО vs ГИГОВ

ЧЕНТО vs ГИГОВ

Да предложиш Страхил Гигов наместо Дамјан Груев да е името на новиот универзитет, значи дека си абдал, југо-озна-удбашки носталгичар, анти македонец и скот. Страхил Гигов е сатрапот/џелатот на Кочо Рацин, велешките ликвидирани со токмак

ПОВЕЌЕ »
ЦАР БОРИС

ЦАР БОРИС

Boris Klemens Robert Maria Pius Ludwig Stanislaus Xaver, son of Ferdinand I – МНОГУ БУГАРСКО-СЛОВЕНСКО-ТАТАРСКО ИМЕВО!!! Многу сакам кога бугарите во Бугарија и бугарофилите во Македонија го истакнуваат својот оригинален ген?!?! Те биле ова,

ПОВЕЌЕ »
ХУДА ЈАМА

ХУДА ЈАМА

Poštovana Hrvatska gospodo i dragi domoljubi, Američka filmska tvrtka iFilms LLC u suradnji sa Hrvatskim Filmskim Insitutom u proizvodnji je dokumentarno igranog filma o Hudoj Jami odnosno o stradanju Hrvatskih, Slovenskih i Austrijskih civila

ПОВЕЌЕ »
МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК

МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК

The 10 Oldest Languages Still Spoken In The World Today Language evolution is like biological evolution – it happens minutely, generation by generation, so there’s no distinct breaking point between one language and the

ПОВЕЌЕ »
ДРАГАН МУТИБАРИЌ и БОРЧЕ НЕДЕЛКОВСКИ

ДРАГАН МУТИБАРИЌ и БОРЧЕ НЕДЕЛКОВСКИ

Некаде помеѓу 1965 и 1968-ма голманот на Вардар Драган Мутибариќ добива златен часовник DOXA од ФК Вардар. Му го врачува генралниот секретар на ФК Вардар Борче Неделковски

ПОВЕЌЕ »
НАПАДОТ ВО ПАРИЗ – ПОЗДРАВ ДО (ОД) ЃАВОЛОТ

НАПАДОТ ВО ПАРИЗ – ПОЗДРАВ ДО (ОД) ЃАВОЛОТ

ПЕTОК 13-ти, порака до светот!   Бројот 13 е бројот обожуван од масоните. Тоа е нивен број. Колежот во Париз, познато е, се случи во петок на 13-ти ноември, знали во 11-тиот месец во

ПОВЕЌЕ »
КОМУНИСТИЧКИ ЗЛОСТОРСТВА

КОМУНИСТИЧКИ ЗЛОСТОРСТВА

Фрлани живи луѓе во јама, закопувани живи деца, зацеметирувани во рудник живи жени со деца… Худа јама во Словенија откриена од мојот пријател Роман Лелјак http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/gospodine-leljak-hvala-vam-na-istini-hrabrosti-850589   Ono što muči pokoljenja, ono što se

ПОВЕЌЕ »
ГЕОГЛИФ кај СВЕТИ НИКОЛЕ

ГЕОГЛИФ кај СВЕТИ НИКОЛЕ

Пред околу година-и-пол ветив дека акустичните археолошки испитувања на Геоглифот кај Свети Николе доколку не бидат објавени од соодветни институции и субјекти во Македонија, дека јас ке ги објавам.   Еве го комплетниот научен

ПОВЕЌЕ »
ГРАД ХЕРОЈ

ГРАД ХЕРОЈ

Не, не, неее… Текстот не е за “најфудбалскиот“ град во Македонија. Не. Една од моите големи пасии и хобија е историјата, пред се Втората светска војна. Битки, стратегии, личности, механизација, жртви, саможртвувања… Ги имам

ПОВЕЌЕ »
UA-38420574-1