Историја »

СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈЕ КАЈМАКЧАЛАН (обновено III)

СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈЕ КАЈМАКЧАЛАН (обновено III)

Еве го комплетниот список од 32 луѓе и фирми, а во долниот текст од објавата и сите досегашни текстови, за оние што донирале за поставување спомен обележје на Кајмакчалан. За сите заинтересирани, податоците се

ПОВЕЌЕ »
РЕАКЦИЈА НА СРПСКИ ИСТОРИЧАРИ

РЕАКЦИЈА НА СРПСКИ ИСТОРИЧАРИ

Др. Александар Раковиќ е мој пријател и историчар и публицист од Србија. Добри пријатели сме иако во многу работи на релација Македонија – Србија и СПЦ – МПС не се согласуваме до ниво на

ПОВЕЌЕ »
МАКЕДОНСКИОТ ФРОНТ

МАКЕДОНСКИОТ ФРОНТ

Токму така, неговиот татко бил потполно во право, имено Франција, Србија, Бугарија, Грција и Албанија во сојужништво во 1916 г. на Битката кај Кајмакчалан за време на Солунскиот фронт, односно Македонскиот фронт, ги отепаа

ПОВЕЌЕ »
И АМБАСАДОРИТЕ ГИ УБИВААТ, ЗАРЕМ НЕ?

И АМБАСАДОРИТЕ ГИ УБИВААТ, ЗАРЕМ НЕ?

За време на должност, денеска во Анкара е убиен рускиот амбасадор Андреј Карлов. Со внимание ги следам домашните и странски “мејн стрим“ медиуми за начинот како ќе ја третираат оваа тема. Да видиме кој

ПОВЕЌЕ »
БИСА, мојата пријателка

БИСА, мојата пријателка

Со Биса и едно убаво пост-гимназиско друштво минавме прекрасни години во дружење во втората половина на 70-тите. Мојата прва сопруга Мила, Лики Сељакот, Пајо Ешреф, покоен Љубиша Цветко, Горан Петко и други средношколци од

ПОВЕЌЕ »
СПОМЕНИК на МАЧНИК

СПОМЕНИК на МАЧНИК

Започнав со процедура на поставување на спомен обележје на врвот Мачник (турцизам Кајмакчалан) на планината Ниџе. Овој врв бугарите си го нарекуваат “Борисов град“, а србите “Порта на слободата“ или “Праг на татковината“. Сметам

ПОВЕЌЕ »
ЧЕНТО

ЧЕНТО

Петре Шилегов ни објасни за неговиот интерес околу Методија Андонов – Ченто пишувајќи „Старите вмровци (и нас чесните Македонци) на времето нѐ интересираше кој го уби Ченто“. Прво не ми е јасна поделбата во

ПОВЕЌЕ »
МАКЕДОНЦИ

МАКЕДОНЦИ

Н: Не сум ни Бугарка, ни Србинка, јас сум Македонка и ми е смачено од војни!Троглавиот змеј проголтал илјадници Македонци во битката меѓу Србите и Бугарите на KајмакчаланПН1: Во таа кланица што траела од

ПОВЕЌЕ »
МОРАШЕ МИЛЕНКО ДА ПРЕЗЕМЕ АКЦИЈА ЗА СИТЕ ДА СЕ СЕТАТ НА КАЈМАКЧАЛАН

МОРАШЕ МИЛЕНКО ДА ПРЕЗЕМЕ АКЦИЈА ЗА СИТЕ ДА СЕ СЕТАТ НА КАЈМАКЧАЛАН

Пред сто години на Kајмакчалан се воделе најжестоките борби на Солунскиот фронт во Првата светска војна. Притоа, за осум дена, од 12 до 30 септември 1916 година, загинале над 4.600 војници од српската и

ПОВЕЌЕ »
НИКОЛА СРБОВ

НИКОЛА СРБОВ

Многу врева околу потегот на Миленко на Кајмакчалан, а богами и многу пораки со прашања добив, па вака ќе одговорам јавно. Колку што знам Србите не поставиле плоча кога дојдоа (може и грешам), па

ПОВЕЌЕ »
UA-38420574-1