Историја »

Macron Exposed As Former Rothschild Banker, Groomed By Pedophile

Macron Exposed As Former Rothschild Banker, Groomed By Pedophile

As the media gush over the 39-year-old newcomer to politics, the mainstream media and establishment are hiding some very uncomfortable truths about the presidential candidate lovingly known as “the elite’s choice.” Vox.com reports: As

ПОВЕЌЕ »
ТЕОРИЈАТА НА ЛУДИОТ

ТЕОРИЈАТА НА ЛУДИОТ

“Теорија на лудиот“ беше карактеристика на надворешната политика на Ричард Никсон. Тој и неговата администрација се обидуваа да создадат перцепција за лидерите од непријателскиот комунистички блок нации, дека Никсон размислува како лудак. Дека Никсон

ПОВЕЌЕ »
ВОЈНА И(ли) МИР

ВОЈНА И(ли) МИР

Љубиша Герогиевски сигурно е пре мудар и супер образуван Македонски интелектуалец. Начитан, нагледан, научен… Неговата изјава за “мирот“ во четвртокот на митингот во Скопје (каде присуствував) е точна, апсолутно точна. Тоа што Љубиша вели

ПОВЕЌЕ »
ПЕТАР ШАНДАНОВ

ПЕТАР ШАНДАНОВ

Петар Шанданов е роден во Охрид 1894 година. Човек со најдолг стаж во македонското револуционерно движење,цели 42 години,од својот 76-годишен живот посветил на македонското ослободително дело,почнувајќи од 1912 година па се до 1954 година

ПОВЕЌЕ »
НИКОЛА ТЕСЛА МАКЕДОНСКИ СИН

НИКОЛА ТЕСЛА МАКЕДОНСКИ СИН

Никола Тесла. Тој е македонец, роден во Извор кај Богомила. На Македонски се допишувал со роднините. Неговиот најблизок соработник Пупин, Македонец од фамилијата Пупинови од Струшко, исто така во исто време се допишувал со

ПОВЕЌЕ »
КРВАВ БОЖИЌ

КРВАВ БОЖИЌ

….         ИЛИ МАКЕДОНСКАТА КРВАВА КОЛЕДА 7 јануари 1945 година, првиот ден на Божиќ, по список составен од Лазар Колишевски во Вардарска Македонија се убиени без суд и пресуда 1200 луѓе. На

ПОВЕЌЕ »
КАДЕ Е БЕ СЕВЕРЕН ПОЛ?

КАДЕ Е БЕ СЕВЕРЕН ПОЛ?

Малку нумизматика и многу дилеми. До 2002-ра Ватикан имал своја валута. Ватиканска лира. На паричките од 100 лири што почнале да се коваат во времет на папата Павле (Пол, Павел…) IV на почетокот од

ПОВЕЌЕ »
СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈЕ КАЈМАКЧАЛАН (обновено III)

СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈЕ КАЈМАКЧАЛАН (обновено III)

Еве го комплетниот список од 32 луѓе и фирми, а во долниот текст од објавата и сите досегашни текстови, за оние што донирале за поставување спомен обележје на Кајмакчалан. За сите заинтересирани, податоците се

ПОВЕЌЕ »
РЕАКЦИЈА НА СРПСКИ ИСТОРИЧАРИ

РЕАКЦИЈА НА СРПСКИ ИСТОРИЧАРИ

Др. Александар Раковиќ е мој пријател и историчар и публицист од Србија. Добри пријатели сме иако во многу работи на релација Македонија – Србија и СПЦ – МПС не се согласуваме до ниво на

ПОВЕЌЕ »
МАКЕДОНСКИОТ ФРОНТ

МАКЕДОНСКИОТ ФРОНТ

Токму така, неговиот татко бил потполно во право, имено Франција, Србија, Бугарија, Грција и Албанија во сојужништво во 1916 г. на Битката кај Кајмакчалан за време на Солунскиот фронт, односно Македонскиот фронт, ги отепаа

ПОВЕЌЕ »
UA-38420574-1