ТЕЛМА

ТЕЛМА

Кој како сака нека ја толкува, како еготрип, фалење, самопромоција – како сака велам, ама Миленко прв и единствен ја објави причината и целта зошта Атанас Саки Кироски, внукот на кодошот на партизаните од Егејска Македонија, станува прв човек на Телма. И тоа, уште пред да биде наименуван, кога само се споменуваше како опција.

И тогаш тврдев, а сега се гледа, дека новинарскиот вампир, цицач на новинарската крв, е ставен да ја води Телма за да ја згасне, исто како и Форум, а новинарите да ги остави на улица. За оваа позиција во Телма тој имаше одлични предиспозиции, богато CV, и успешен проект во егзекуцијата на Форум. Тогаш на улица останаа новинарски имиња како Писарев, Јовановски, Бојаровски, Галевски…

Ова што во овој момент личи на “8-ца набркани и 4-ца вратени на почетничко новинарско ниво“ во рамките на кратењето на трошоци на Телма, всушност не е ништо во однос на мастер планот на вампирот и неговиот газда.

По отсранувањето на досегашните уреднци, Саки Вампирот планира на почетокт на есента да спроведе акција во која сите, ама значи апсолутно сите, вработени во Телма ќе бидат пргласени за технолошки вишок. И ќе бидат отпуштени од работа. Потоа, на неопходните ќе им се понудат договори, но не и редовно вработување, со многу помала плата.

Оваа рационализација ќе води во постепено згаснување на телевизијата.

Инаку, менаџерскиот договор на Саки со Телма е до 2017-та година. Интересна коинциденција е дека и менџерскиот договор на Андреја Јосифовски со Макпетрол е до 2017-та година. Андреја Јосифовски веќе ја потроши 65-тата. велгува во 66-та година од животот. Време му е за пензија. Андреја со години го унишува Макпетрол, ја руши цената на акциите на оваа фирма и безочно ги краде акционерите. Се што вреди во Макпетрол Андреја веќе има префрлено во неговата приватна фирма Оилко. Во Макптерол се оставени само долговите кон Оилко. Во врска со ова Андреја Јосифовски на два пати во последните 2-3 годи избегна притварање. Пред повеќе од две години му пропаднаа преговорите со една голема политичка партија од Македонија за продавање на телевизијата. Во меѓувреме, СДМС си ги купи 24Вести и Фокус преку братот на Заев, популарниот Воц‘то. Потпишувањето на договорот и исплатата на парите беше извршена во Солун. По редистрибуцијата на моќта во Алфа, Алсат и отворањето на Новатв, за Телма веќе нема заинтересирани.

Во последниве неколку месеци, Андреја Јосифовски и Саки Кировски се панично растрчани низ државава и во соседството барајки начин да ја продатдат Телма. Но, не успеваат да најдат муштерија.

Последното парче од Макпетрол, телевизјата Телма, ќе згасне како и Форум. Егзекуторот е ист.

UA-38420574-1