СТРАТЕГИЈАТА

СТРАТЕГИЈАТА

Утре Никола Груевски ќе стане мандатар на новата Влада на Република Македонија.

Низ интервјуата за Дневник и Република тој ги кажа свите ставови, но и испрати пораки. И јавни и скриени.

Кризата трае предолго. 2-и-пол години. Предолго од конфликтот во 2001-ва, скоро колку НОБ!

За да се изнајде решение и да се формира Влада, Груевски и ВМРО ќе треба да ја искористат Византиската интрина (некои ја нареуваат мудрост), Англиската дипломатија (Divide et impera), Александровата дрскост (There is nothing impossible to him who will try), Македонската самопожртвуваност (“се арчиме за Македонија“) – но, незабoравајки ја Ќосевата девиза “ако јас правам штета и мене треба да ме убиете“.

Во политиката сите потези се дозволени, сите договори возможни, сите ветувања реални. Политиката е валкана работа, па по гомнарите треба со гомнарски цевки.

Затоа, само силно и без задршка.

Оти, планот “Б“ Македонскиот народ си го има во рака. Од него се плашат сите. Ете го и Џабир лигушот си го спомена во колумна, како голем страв од таква дешаванка.

UA-38420574-1