СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈЕ НА КАЈМАКЧАЛАН (обновено)

СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈЕ НА КАЈМАКЧАЛАН (обновено)

После првичните донатори кои ги има на листата поддоле и кои веќе ги објавив, еве ги и оние што се приклучија на акцијата во минатата седмица:

Антонио Филевски

Павле Зимовски

Ристо Наневски

Николчо Илиевски

Митко Маглешев

 

Плус, од минатиот пат:

Димзов Борис – Охрид
Здружение на жители на село Ваврва – Теарце
Митко Сакалиев
Емилија Атанасова – село Блатец, Виница.
Јовица Цветановски
Атлантис ДООЕЛ – Скопје
Добрица Арсов
Никола Ристовски
Гоце Кочов – Битола
Игор Бајатовски
Јованка Кепеска – Скопје
Мирка Велиновска – Скопје
Дарко Јаевски – Скопје
Миленко Неделковски – Скопје

————————————————————————————————–

(репринт)

Акцијата за поставување спомен обележје на највисоката точка на планината Ниџе, на Кајмакчалан во народот попознат како Мачник, како знак на оддавање почит од нас живите МАКЕДОНЦИ на измачените македонски души загинати на боишта, се одвива како што очекував.
Ние Македонците не ги забораваме жртвите на нашите претци.

Да ве изветсам дека досега следните наши сонародници, здруженија и фирми донираа пари. Секој колку можел и колку имал, но секој од срце и желба конечно, тие МАЧНИ души од врвот МАЧНИК да добијат свој споменик по цели 100 години.

Димзов Борис – Охрид
Здружение на жители на село Ваврва – Теарце
Митко Сакалиев
Емилија Атанасова – село Блатец, Виница.
Јовица Цветановски
Атлантис ДООЕЛ – Скопје
Добрица Арсов
Никола Ристовски
Гоце Кочов – Битола
Игор Бајатовски
Јованка Кепеска – Скопје
Мирка Велиновска – Скопје
Дарко Јаевски – Скопје
Миленко Неделковски – Скопје

 

Податоци за уплата побараа повеќе фирми и приватници од Македонија, како и тројца наши сонародници што живеат во странство.

Работам на можност патот до врвот да биде саниран, односно оспособен за да може до горе да се стигне со поробусно возило, но без преголем напор. Односно, наместо 6-7 часовно возење на 35-40 километри, да се стигнува за 3-4 часа. Така ќе има можност сите што сакаат да присуствуваат на поставувањето на спомен обележјето, да си дојдат до горе.

До лето, на Мачник ќе се искачиме сите. Најавија вклучување Кривопаланечките и Демирхисарските оф-роудџии.

На оние кои досега финасиски го поддржаа овој проект им благодарам.
По завршувањето на целата операција, ќе презентирам детален извештај за сработеното.

На флаерот ги имате сите детали.

UA-38420574-1