СПОМЕНИК на МАЧНИК

СПОМЕНИК на МАЧНИК

Започнав со процедура на поставување на спомен обележје на врвот Мачник (турцизам Кајмакчалан) на планината Ниџе.

Овој врв бугарите си го нарекуваат “Борисов град“, а србите “Порта на слободата“ или “Праг на татковината“.

Сметам дека Македонските историчари треба да поведат иницијатива за именување на овој врв така како што го нарекувале со векови Македонците што живеат таму – МАЧНИК.

Со Божја помош до идното лето на законски начин би било поставено спомен обележје на мачните Македонски души што изгинале за туги бели дворови.

Сите детали за оваа акција ги пишува на флаерот.

Напомена:
Ги замолувам мејн стрим медиумите, про-опозиционите и про-владините портали да не го преземаат флаерот со пораката, за да не си нанесат штета. Ќе им се јавуваат де, од партии, амбасади… Крајно ќе им се јави Меги Темелковски од “бизнис заедницата“.
Исто така, оние што се во себе патриоти, а сепак се грижат за политичката кариера, нека не клаваат лајкови, за да не ги караат од “централата“.

UA-38420574-1