РАМЕН БАЈКАЛ – РАМНА ЗЕМЈА

РАМЕН БАЈКАЛ – РАМНА ЗЕМЈА

Георги Маркос пишува:

 

Езерото Баикал , Русија.
Долго 635 километри.
Секоја година скоро целосно мрзне.
На заоблена планета би имало 32 километри висински, ридче на еден начин на средината од тие 635 километри, според формулата за заоблување.
Значи едниот крај би требало да го снема, зошто би бил 32 километри под хоризонтот.

А да, зошто го викаат хоризонт (хоризонтала), а не заобленост.

UA-38420574-1