ГОЛЕМА АЛБАНИЈА

ГОЛЕМА АЛБАНИЈА

Естетиката им е слаба страна! Навлечени се на Голф тројка. Лојалноста им е слаба страна – историскиот лидер им е православен христијанин. Живеат во општество што е назад неколку стотина години во однос на просечното Медитеранско општество (Италијани, Португалци, Македонци, Црногорци, Грци).

Значи, идеални се за британско-монархистичка, уште попрецизно за викторијанска дипломатија на “новото англиско царство“ САД.

Со нив, САД ја форимара новата “голема“ Балканска држава. Поразително сознание за американските клиенти и долгогодишни НАТО сојузници Грција и Турција, поразително и за новите сојузници Бугарија и Хрватска, а поразително и за Србија. Никој од нив нема да види своја Голема држава (до Токија, или од Черно море до Охрид, или …). Длабоката држава се реши да прави голема Албанија, или Илирида, се едно. Но, со владеечки народ албанци, а не срби или бугари или хрвати или грци…

Тоа е единствен народ на Балканот кој нема ништо свое. Ниту историја, ниту историски личности, ниту традиција, ниту топоними – ништо. Видете ги само топонимте во Македонија и Косово и Метохија, па ќе ви е јасно дека се таму дојдени, дека немаат корен од таму: Мала Речица, Градец, Врапчиште, Глоговац, Пуста Брезница, Света Петка, Косовска Каменица, Јањево, Сливово…

Тие се исто така единствен народ кој се турка да биде дел од друг народ, а многумина со години (како Шакири фамилијата) се несреќни што не се срби. Гледајте пример во Скопје. Не постои Македонец, Македонка, пар, брачен пар, друштво што излегува во локал што е во “албанскиот“ дел од Скопје или каде газдата е албанец! Спротивно, албанците сметаат дека е привилегија и достигнување да отидат во Македонски клуб, локал, журка, кафеана, кафуле, ланч бар… Никој Македонец во последните 20-и-кусур години не купил стан  во Чаир или Топаана. Спротивно, албанците купуваат како врвен дострел станови во Капиштец, Карпош, Аеродром… Исто важи и за трговските центри. Каде се тие, тој ТЦ се претвора во црна дупка и пропаѓа. Од култната Мавровка (пак македонски збор), со кафиќи како Рома останаа излози со “се продава“, “се изнајмува“.

Во секој сосден народ, еве на пример ние Македонците, ќе најдеме светла точка. Со србите сме живееле во иста држава со години. Со бугарите не врзува иста религија, разбирлив јазик, како и со србите. Со грците летувањата, гастронмијата… Е само кон албанците, ниту еден нормален македонец, тука зекако не го зметам Црпнатиот, нема апсолутна никаква емпатија.

Прашањето е кој евиновен за тоа?! Ние или тие?!

И одговорот е јасен. Приложен е на сликава.

Image result for диво насеље

Албанците под покровителство на “Длабоката држава“ се однесуваат апсолутно исто како членовите на ЛГБТ заедницата. Односно, ако некој не ги сака, тоа по (нивна) дефиниција е говор на омраза. Мора да кажеш дека ги сакаш, за они да не те обвинат дека ги мразиш. И, исто како и ЛГБТ заеницата, ниту еднаш не се запрашаа дали е можеби вината, или дел од вината, кај нив.

Дали има решение?

Има, да. Ама тоа решение не е “дебата“.

UA-38420574-1